Nyheder         
SPORVEJSMUSEETSKJOLDENÆSHOLM

9. maj 2020: SHS 15 - Torben Liebst er gået bort

Endnu en af SHS’s ’klipper’ er stået af sporvognen – og det alt for tidligt.

Torben Liebst.

Onsdag morgen 6. maj døde Torben Liebst på Gentofte Hospital af forskellige eftervirkninger af en blodprop i hjernen, som han var blevet ramt af i begyndelsen af april. Det var især gået ud over balancen og evnen til at tale klart. Han var dog blevet udskrevet og i gang med en genoptræning på Tranehaven, men det gik alligevel generelt ned ad bakke og til sidst måtte kroppen give op. De helbredsmæssige problemer, bl.a. gigt i hænder og knæ, var dog startet i hvert fald halvandet år før, og allerede i forbindelse med juleweekenden på Skjoldenæsholm i december 2018 udtalte han, at det nok blev hans sidste optræden som julemand på museet. Det kom desværre til at holde stik, men han optrådte dog en sidste gang som julemand ved juleoptoget på Amagerbrogade i november 2019, hvor han, fra bagperronen og ud ad de åbne bagdøre på museumsbus KS 772, hilste på de mange tilskuere.

Vore tanker går i denne tid især til Torbens hustru Karen Nyboe, dennes datter Bente og barnebarnet Sidsel på 10 år, som forgudede Torben og som var Torbens et og alt. Det er alt i alt meget trist – Torben, hans familie og vi andre havde fortjent Torben i mange år endnu.

Torben ville den 12. maj være fyldt 76 år.

Siden dødsfaldet blev kendt onsdag middag – flaget på museet blev straks sat på halv stang – er det på Facebook væltet ind med kondolencer og mindeord, der vidner om Torbens enorme kontaktflade.

Torben var skolelærer gennem mere end 50 år på Sundpark Skole og han var en meget afholdt lærer, der satte eleverne i højsædet. Gennem sin store interesse for fotografering er der næppe en skole og dens elever, der er så gennemfotograferet som Sundpark Skole. Og uanset hvor Torben kom på Amager, var han en kendt person. Han var en institution og gjorde også meget som aktiv i bl.a. Sundby og Kgs. Enghave lokalhistoriske arkiver. Og som lærer var han også en væsentlig drivkraft i skolepatrulje-ordningen.

Torben var fra barnsben blevet fascineret af sporvogne, busser og andre transportmidler. Han begyndte at fotografere omkring 1960 og hans billedsamling har en størrelse på ca. 100.000. Det er uvurderlig dokumentation, der heldigvis bliver bevaret for fremtiden på Sporvejsmuseet.

Torben elskede også opstillede billeder og han havde et nært forhold til personalet på de enkelte remiser, hvor han fik lov til alskens narrestreger. Og han huskede altid efterfølgende at komme med billeder til personalet som tak. Udviklingen fra omkring 1960 og fremefter er blevet veldokumenteret af Torben, og hans billedsamling er flittigt brugt i Bytrafik, bogudgivelser, kalendere, udstillinger m.v. Man kom aldrig forgæves til Torben – han var hjælpsomheden selv. Og kvaliteten af billeder gik han meget op i . Der blev rettet op på alt muligt – blåtone, lidt skævt format o.s.v. – så billederne fremstod bedst muligt. Og så var sproglig korrekthed noget han havde sans for. Hans røde cirkler omkring fejl er velkendte.

Torben havde SHS medlemsnummer 15 og det var han meget stolt af. Han var med til det stiftende møde i Nyborggade den 8. februar 1965 og det var også Torben, der på mødet gjorde opmærksom på, at de sidste tværsædemotorvogne stod for udrangering og ophugning. At KS 437 blev reddet og grundlaget dermed lagt for Sporvejsmuseet, kan vi i meget høj grad takke Torben og hans snarrådighed for.

For Torben var de mange nedlæggelser en stor udfordring. Han skulle jo gerne have billeder af sidste vogn og også billede af første afløserbus. Han havde mange gode hjælpere – inklusiv hans uundværlige stige!

Da SHS besøgte Ægypten i juni 1977 lykkedes det ham sammen med sin gode, desværre nu også afdøde, ven Per Bech Petersen at bestige Kheops pyramiden og der findes nogle helt fantastiske billeder med Torben og Per stående helt oppe på toppen af pyramiden. Selv dengang var det vist egentlig forbudt, men med Torbens velkendte ’dav – dav’ (hvad det så end hedder på ægyptisk!!) lykkedes det ham at lave aftale med lokale guider om at lede dem op til toppen – og ned igen. Det siges dog, at Torben og Per blev aftvunget lidt ekstra ægyptiske pund som ’bachis’ for at blive ledt sikkert ned igen! Og hvem andre end Torben fik i Alexandria overtalt en lokal vognstyrer til at lade Torben styre en af de ex-københavnske ledvogne gennem Alexandrias gader. Fræk som en slagterhund – men altid med lune og charme. ’Alt for et godt billede’ og en god oplevelse var mantraet.

Torben var også med ved de første anlægsarbejder på Sporvejsmuseet i midten af 70’erne ligesom han bistod med forskellige vognflytninger – der så samtidig kunne dokumenteres.

Torben var også en nøgleperson i SHS’s mødeledelsesgruppe og ved fremtidige møder i foredragssalen på Solbjergvej 23 vi vil alle komme til at fornemme en stor tomhed ved Torbens fravær. Og hans store ’Aftenshow’, den årlige årsberetning, skal have en ny tovholder. I det hele taget tegner der sig her i mindestunden et billede af, hvor central en person Torben har været i utallige sammenhænge – internt så vel som eksternt. Han vil virkelig blive stærkt savnet.

Det er ikke endelig afklaret hvornår bisættelsen vil finde sted, men det bliver sandsynligvis fredag 15. maj fra Vangede Kirke. Grundet restriktionerne som følge af corona-virussen vil der desværre være begrænset adgang for at deltage i det sidste farvel til Torben – p.t. 28 ud over familien – hvorfor Karen har bedt mig om at koordinere, hvem der får mulighed for at deltage. Tilkendegiv derfor gerne til mig om du ønsker at deltage i bisættelsen.

Grundet Corona-situationen bliver der ikke mulighed for mindesammenkomst bagefter. Det vil blive holdt på Skjoldenæsholm når Corona-krisen er vel overstået og vi igen kan mødes – og mindes!

I stedet for blomster vil det være i Torbens ånd at indbetalte et støttebeløb til Remisefonden – kt. 1551-8198675 – mærket KS 1531, som jo var den bivogn, der i næsten 30 år på Torbens foranledning var opstillet i skolegården på Sundpark Skole og som netop nu er under restaurering/genopbygning på værkstedet i Østermarie på Bornholm og som Torben havde glædet sig til at se færdig. Det skulle så desværre ikke blive ham forundt.

Æret være Torben Liebst / SHS 15's minde.

Mikael Lund
SHS formand / Høv-ding-ding (som Torben yndede at kalde mig).