13. februar

Sporvejshistorisk perle til Sporvejsmuseet

På det indtil videre sidste loppemarked i Forum på Frederiksberg (9.-10. februar) var repræsentanter for Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm så heldige at erhverve en sporvejshistorisk perle fra den kendte antikvitetshandler og kræmmer Erik Christiansen, Kulhuse. Det drejer sig om en sporvogns-advarselsklokke af en type, der var monteret på de tidligste elektriske sporvogne.

Sporvejsmuseet har i sin store vognsamling en enkelt københavnsk sporvogn, der er forsynet med en tilsvarende klokke, men der bliver behov for flere af de sjældne klokker, når endnu en københavnsk sporvogn skal restaureres tilbage til det udseende, den havde i 1900-tallets første årti. Advarselsklokken af typen, der i dag kun kendes få eksemplarer af, var monteret på vognstyrerens håndbremse-håndtag. Disse klokker blev afmonteret i forbindelse med senere ombygning af sporvognene.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm er vinterlukket indtil påskedag, 21. april. Derefter er museet åbent lørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. I skolernes sommerferie holdes åbent alle ugedage kl. 10-17 på nær mandag, hvor museet er lukket. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere om Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på museets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk

Advarselsklokken på vognstyrerens bremsehåndtag ses tydeligt på dette billede fra senest 1911 af en søstervogn til Sporvejsmuseets nr. 176.