7. juni

Sporvejsmuseet fejrer tjekkisk verdensrekord

Tjekkiets ambassadør i Danmark, Radek Pech, forestår præsentationen på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm af en verdensrekord, som hans land har æren for. Det sker lørdag 22. juni kl. 11.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm festligholder, at museet fra denne dag kan tilbyde sine gæster et nærmere bekendtskab med en verdensrekord på skinner! Prag-sporvognen nr. 7079, der går i trafik på det midtsjællandske museum denne dag, har nemlig verdens største familie med cirka 16.600 ”søskende”. Sporvejsmuseet benytter anledningen til i sin udstilling at fortælle mere om sporvejsbyen Prag (Praha), som gæstes af mange danske turister hvert år.

Den tjekkiske sporvognstype T3 SU er sporvognenes svar på flyvemaskinernes Cessna 172 (firesædet privatfly), bussernes AEC/Leyland RT/RTL/RTW (London-todækkerbusser) og personbilernes Folkevogns-boble: Kort sagt: Sporvognen har verdensrekorden i antal byggede eksemplarer. Vogntypen blev bygget i perioden fra 1960 til omkring 1997. Sporvejsmuseets eksemplar er fra 1985. Prag-sporvogn nr. 7079 udmærker sig ved at fremstå i original skikkelse og de førhen meget almindelige vognfarver i Øst- og Centraleuropa: rød/creme.

Prag nr. 7079 indgår i trafikken på Sporvejsmuseet efter godkendelse hos de danske trafikmyndigheder og indøvning af det frivillige personale, der skal køre verdens talrigeste sporvogn. Sporvognen er énmandsbetjent og har langt flere ståpladser end siddepladser. På produktionstidspunktet var stor kapacitet prioriteret højere end komfort.

Sporvejsmuseet er beliggende ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet har åbent i weekenderne kl. 10-17. I skolernes sommerferieperiode 25. juni-11. august er museet åbent alle dage 10-17 undtagen mandag, hvor museet er lukket. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk

Prag nr. 7079 i festtøjet på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvor sporvognen får et aktivt otium i selskab med mange andre danske og udenlandske sporvogne.