Til pressen         
SPORVEJSMUSEETSKJOLDENÆSHOLM

17. juli

Sæsonens sidste ture: Hesten trækker Hønen

Den lille hestesporvogn Kjøbenhavns Sporvei-Selskab nr. 51 har siden 2003 været en af perlerne i den store vognsamling på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Den kan opleves i trafik enkelte gange i løbet af museets sæson, trukket af lejede ægte hestekræfter. I sæsonen 2019 for sidste gang onsdag 7. august.

Da den sidste hestesporvognslinje lukkede i København i 1915, blev en enkelt vogn bevaret af Københavns Sporveje som museumsvogn. Valget faldt på en hestesporvogn, der havde den usædvanlige historie, at den oprindelig – i 1876 - var leveret som hestetrukket omnibus. Omkring seks år senere blev den ombygget til skinnegående trafik, stadig trukket af sporvejenes firbenede medarbejdere.

Den lille hestesporvogn sluttede sit arbejdsliv på den korte linje mellem Gammel Torv og Vendersgade i det centrale København, hvor den og de øvrige vogne på linjen havde kælenavnet ”Hønen”. Hestesporvognens rute på Sporvejsmuseet er heller ikke lang, men dog lang nok til at man fornemmer, hvordan det var at køre i sporvogn, før verden gik af lave. Som nævnt er vognen i år i trafik for sidste gang onsdag 7. august. Derimod kan man opleve den bevarede københavnske hesteomnibus i trafik endnu fire gange i den sidste del af sæsonen: 31. august, 7. september, 28. september og sidste gang i skolernes efterårsferie, onsdag 16. oktober. Hesteomnibussen kører på en noget længere rute mellem Sporvejsmuseet og Skjoldenæsholm hovedgård.

Der betales en beskeden ekstratakst for kørslen med ægte hestekræfter. De smukke heste bliver beundret og klappet af mange besøgende. De skikkelige dyr har for længst vænnet sig til museets øvrige transportmidler, og måske er de efterkommere af sporvejenes mange heste, hvoraf de sidste blev pensioneret for mere end 100 år siden.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Frem til 11. august er museet åbent kl. 10-17 alle dage undtagen mandag. Mandage er museet lukket. Derefter er museet åbent i weekenderne kl. 10-17. I skolernes efterårsferie (uge 42) er museet alle dage kl. 10-17. Sæsonen slutter med udgangen af efterårsferien, søndag 20. oktober. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk