23. juli 2018: Per Bech Petersen er død

Netop fyldt 86 år, men de seneste måneder stærk svækket, fik Per Bech Petersen lov at få fred mandag aften 16. juli.

Hans sidste besøg på Sporvejsmuseet var til jubilæumsarrangementet lørdag 26. maj 2018, hvor hans gode ven Michael Poulsen sørgede for at han, bundet til en kørestol,  blev bragt til og fra Sporvejsmuseet. Han var glad for dette besøg på dét museum, som stod ham så nær, men hans legemlige svækkelse var samtidig så tydelig, at det også stod klart for os alle, at besøget nok blev hans sidste – og det kom desværre til at holde stik.

Per Bech Petersen var skolelærer af profession og en meget vellidt en af slagsen. Han underviste på Nyelandsvejs Skole gennem hele livet og gik først på pension da han var tæt på de 70.

Pers store interesse for sporvogne førte til, at han var med til det stiftende møde i SHS den 8. februar 1965, hvor han meldte sig ind på stedet og fik medlemsnummer 19. Han var meget glad for sit medlemskab af SHS og deltog lejlighedsvis også på foreningens ture ligesom han var en del af mødeledelsesgruppen.

Per var i en periode i 60’erne suppleant til bestyrelsen og deltog i november 1971 i besigtigelse af mulige opbevaringssteder til de sporvogne, som SHS ved sporvejsdriftens ophør i april 1972 ønskede at overtage fra KS. Dette ledte os samtidig på sporet af Skjoldenæsholm, som jo blev det blivende sted for Sporvejsmuseet. Selv har Per kun sporadisk og sjældent  deltaget i arbejdet på museet – dog var han lidt med i den helt tidlige anlægsfase og senere var han i en årrække med til museets julearrangementer, hvor han normalt varetog en lille kalendersalgskiosk i Valby Remise,

Mange kender også Per som personen, der på privat basis i 1972 anskaffede 3 bogiemotorvogne, en bogiebivogn og en saltvogn fra KS. De tre bogiemotorvogne endte efterfølgende hos Omstigningsklubben i Skælskør, men alle fem vogne er nu ejet af SHS. De er i princippet alle urestaurerede, men graden af restaureringsbehov før mulig drift varierer ganske meget fra vogn til vogn.

Per var en glimrende fotograf og tog primært dias. Hans samling omfatter i hvert fald omkring 10.000 sporvognsbilleder, hvoraf det ældste er fra omkring 1962-63, og hans billeder har ofte været brugt i SHS’s kalendere og i Bytrafik. Senest har mange af billederne også kunnet ses på Facebook på facebooksiden ’Sporvogne og busser i København’ administreret af Michael Poulsen.

Per Bech Petersen vil blive begravet fra Farum Kirke lørdag 28. juli kl. 1100 – samme dag, som Sporvejsmuseet afholder Medlemmernes Dag, hvor Per altid var en trofast deltager.

Alle er velkomne til at deltage i begravelsen og sige et sidste farvel til Per. Efterfølgende vil der være en lille mindesammenkomst i Kirkeladen i tilknytning til kirken. For de deltagere, der ikke er selvkørende og som efterfølgende skal til Sporvejsmuseet, vil jeg opfordre til at man på privat basis får koordineret sådanne transportbehov.

Æret være Per Bech Petersen minde

Mikael Lund / SHS Formand