1. januar

Tidlig omtale af biltræf 29. juli

Biler der fulgtes med sporvognene

29. juli 2017 skruer Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm igen tiden tilbage til årene, da bilerne fulgtes med sporvognene. I museets sæson 2017 sker det ved et træf for motorkøretøjer på to, tre og fire hjul den pågældende lørdag med start i Jystrup nær museet kl. 11.

Yngste aldersgrænse for deltagende køretøjer er 1972, da de sidste danske sporvogne forsvandt fra gadebilledet. Der er ingen aldersgrænse tilbage i tiden, eftersom sporvognene kom først! Da de ældste motorkøretøjer dukkede op i gadebilledet, var sporvognene ganske vist trukket af heste, men de var ikke desto mindre sporvogne! Der er sædvanligvis deltagelse fra seks årtier, når Sporvejsmuseet samler dejlige motorkøretøjer fra ”dengang-der-var-noget-ved-noget.”

Sporvejsmuseets veteran/vintage-træf begynder kl. 11, hvor deltagerne kører en lille køretur sammen i kølvandet på en museumsbus, hvorefter bussen viser vej til museet, og deltagerne får anvist plads på museumsområdet. Der er forskellige præmiekonkurrencer, blandt andet for det mest charmerende køretøj fra hvert årti. Dommerkomiteen er ligeglad med overliggende knastaksler og antallet af hestekræfter. Det er charmen, der tæller. Der er tæt trafik på Sporvejsmuseets to sporvognslinjer 29. juli og den følgende søndag, den såkaldte ”trafikweekend” med mange andre særlige aktiviteter.

I museumssæsonen 2017 markeres blandt andet, at det er 50 år siden, den første af hovedstadens ”store” sporvognslinjer – den gamle hovedlinje, linje 1 – blev omstillet til busdrift. Dermed blev sporvejsnettet så stormasket, at man fra samme år opgav at vise turisterne hovedstadens seværdigheder fra den særlige turistsporvognslinje, linje t. Men fra 2017 skrives nye kapitler i sporvejshistorien, når Letbanen i Aarhus begynder at køre i den jyske hovedstad – årets europæiske kulturhovedstad – og byens store opland. Også Odense og hovedstadsområdet er på vej med deres letbaner – den moderne udgave af sporvogne. Det fortælles der også om i Sporvejsmuseets udstilling.

Deltagelse er gratis for bilernes fører og passagerer, men fordrer tilmelding til museets pressesekretær Søren Palsbo på e-mail: presse360@gmail.com eller telefon 60 83 62 34. Deltagernumre fremsendes efter først-til-mølle-princippet, så længe lageret (52) rækker. Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på hjemmesiden www.sporvejsmuseet.dk

Et klassisk gadebillede genskabt på Sporvejsmuseet i 2016.