28. juni

Odense fortæller om sin letbane

Aarhus kom først med sporvognenes moderne arvtagere, letbanen, der åbnede i 2017, men Odense er godt på vej med sin letbane. Det informerer den fynske hovedstads letbaneselskab om med en mobil udstilling, der fra 5. juli og de følgende tre uger kan besigtiges på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Den mobile udstilling om Odenses moderne sporvogne er normalt ”på arbejde” i Odense, men i denne sommerperiode holder den pause i det fynske og flyttes i stedet til Sporvejsmuseet. Det er helt relevant, eftersom Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm formidler såvel den kollektive bytrafiks historie som fremtid. Den mobile udstilling har til huse i en udstillingsvogn, som bliver parkeret i Sporvejsmuseets museumsgade med det uofficielle navn ”Valby Langgade”, hvor mange museumsgæster har mulighed for at kigge indenfor.

Udstillingen præsenteres 5. juli, hvor seks repræsentanter for Odense Letbane modtages af Sporvejsmuseets formand, Mikael Lund, og trafikkonsulent Morten Engelbrecht. Selskabet fra Odense får en rundvisning på museumsområdet og desuden lejlighed til at møde Odenses sporvejshistoriske fortid, idet der vanker en tur i den eneste bevarede Odense-motorvogn. Vognen blev solgt til Sverige i 1945 og blev mange år senere fundet som sommerhus i nærheden af Stockholm. Odense Sporvej erstattede sine sporvogne med dieselbusser allerede i 1952. Ud over motorvognen lykkedes det Sporvejsmuseet at finde to Odense-bivogne, der pt. er under istandsættelse.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. I skolernes sommerferieperiode 26. juni-19. august er museet åbent alle ugens dage kl. 10-17 på nær mandag. Mandage er museet lukket. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk

Billedet viser Aarhus’ nye letbane, der havde premiere i 2017. Odense har valgt samme materiel.

Den gamle Odense-sporvogn nr. 12 i trafik i Sporvejsmuseets museumsgade. Med udstillingen om Odense Letbane mødes fortid og fremtid.