3. juli

Sporvogne i mange størrelser

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har sporvogne – og busser – i mange størrelser. Ud over vognsamlingen i størrelse 1:1, hvoraf en stor del kan opleves i trafik, har museet i tidens løb samlet såvel fabriksfremstillede som privatfremstillede modeller af sporvogne i mange størrelser og materialer. De små sporvogne og busser indgår i udstillingerne i museets værkstedsremise (Remise 1) og den historiske bindingsværks-remisebygning, Valby Gamle Remise.

Men i dagene 24.-29. juli bliver der endnu mere at se på i lille skala. Både danske og tyske kørende modelsporvejsanlæg kan i den nævnte periode beundres i Sporvejsmuseets nye busudstillingshal. Anlægget fra Dansk Modeljernbaneklub er i størrelse 1:43 (størrelse nul/0), mens de tyske anlæg viser sporvejsmateriel i størrelse 1:87, bedre kendt som størrelse halvt nul/H0. Et af de otte tyske modelsporvejsanlæg er i den store størrelse G og fylder hele 100 kvadratmeter!

På det danske modelsporvejsanlæg kan man nyde sporvognsmodeller, som kører på museumssporvejen udenfor i fuld skala, men der er også omhyggeligt udførte modeller af bygninger, som museumsgæster måske genkender fra deres hjemby. Nordre Fasanvej 109 A og 109 B og Allégade 20 A og 20 B på Frederiksberg er eksempler.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. I skolernes sommerferieperiode 26. juni-19. august er museet åbent alle ugens dage kl. 10-17 på nær mandag. Mandage er museet lukket. Der kan læses mere om nyheder og populære traditioner i Sporvejsmuseets sæson 2018 og hentes mange andre oplysninger på www.sporvejsmuseet.dk

Det danske modelsporvejsanlæg i størrelse 1:43 afprøves hos Dansk Modeljernbaneklub.

I dagene 24. juli-29. juli kan man opleve sporvogne i størrelse 1:1, men også meget mindre på Sporvejsmuseet.