Til pressen         
SPORVEJSMUSEETSKJOLDENÆSHOLM

26. november

Sporvognene kører igen

I weekenden 15.-16. december fortsætter Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm en mangeårig tradition, når museet afbryder vinterpausen og sætter julepyntede sporvogne i trafik ude i det hvide eller grønne – alt efter, hvad vejret har tænkt sig. I denne december-weekend sælges friskskovede juletræer ved museumssporvejens endestation i Højbjerg Skov, nord for Skjoldenæsholm. Der bydes på musikalsk underholdning, gløgg og æbleskiver eller andre varme eller kolde drikke i den særlige julecafé, og så kommer Julemanden selvfølgelig forbi i et helt særligt transportmiddel.

Den forestående jul sætter præg på museets udstilling og på butiksudstillingerne i den nye, lange museumsgade med det uofficielle navn Valby Langgade. Mon ikke, der er mobiliseret en hel del nisser og snelandskaber, modeltog og andet, der kunne studeres i butiksudstillingerne i 1940erne, 1950erne og 1960erne?

Sporvejsmuseet samler på mange store og små rariteter. Deriblandt fine gamle julekalendere i mange tredimensionale udformninger, kravlenisser og andre ting, som var en del af julen i de gamle sporvognes storhedstid. Disse ting bliver hentet frem til de to særlige åbningsdage i december. Mange af museumsgæsterne har gjort et julebesøg på Sporvejsmuseet til en skattet tradition. Julesporvognene kørte første gang i 1990.

Ved museumssporvejens endestation dufter dejligt af gran, men også brændte mandler, og man kan købe begge dele.

Lørdag 15. december og søndag 16. december arrangerer Nordsjællands Veterantog og Danmarks Jernbanemuseum i samarbejde med Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm kørsel med et særligt juletog, der fremføres med det store DSB-damplokomotiv S 736 og kører fra Københavns Hovedbanegård med afgang kl. ca. 10. Juletoget kører uden stop til Hvalsø Station. De rejsende bliver hentet på stationen af museumsbusser fra Sporvejsmuseet, og det er også museumsbusser, der sørger for transporten tilbage til Hvalsø. Alle pladser er forlods solgt i begge dages juletog.

Man kan selvfølgelig også besøge Sporvejsmuseet i egen bil og selv sørge for transporten af folk og gods (læs: juletræet).

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. I dagene 15. og 16. december åbnes kl. 10 og lukkes kl. 16. Der kan læses mere på hjemmesiden www.sporvejsmuseet.dk